top of page

WiMiart föddes på en innebandyläktare

Det kan vi faktiskt hävda, även om det tog lite tid innan vi startade vår gemensamma inspirations- och skaparresa.


Vi träffades första gången för knappt 20 år sedan. Med barn på samma förskola kände vi till varandra, men inte mer än så först. Sedan började killarna leka med varandra och snart stod de på samma innebandyplan i några år. Det var då det hände.


Hur vi kom in på att prata äldrevård kommer ingen av oss ihåg. Däremot stod det klart att vi båda hade en vision att göra något positivt för äldre och bidra till deras välmående och boendemiljö.


Resultatet av den söndagens samtal blev till slut pilotprojektet Minnesresan tillsammans med Kavat Vårds boende Brahem. En konstinstallation utifrån fem boendes minnen och livsberättelser, som vi fick förmånen och förtroendet att ta del av och sedan gestalta fritt.


Målet var att ge inspiration och att skapa en ny men naturlig mötesplats för boende, personal och anhöriga. En katalysator för samtal för att öka trivsel och minska ensamhet.


Och det lyckades!


Intresset från ledning och de anställda var tydligt när vi var på plats och intervjuade och tankarna finns från deras sida på att fortsätta projektet genom att låta gymnasieelever och de boende mötas, dela och skapa. Paul och Frida tog nu tag i den där ICA-påsen med hans gamla foton som stod längst bak i garderoben och gjorde ett collage till hans rum. Så fint att det hann hända innan han lämnade oss för att resa vidare.


Vid vernissaget hördes många härliga samtal om minnen, både kring de berättelser som visades upp, men också de egna som väcktes till liv med hjälp av dem. Så Ann-Maries berättelse om tågresande som ung gjorde t ex att Christina och hennes dotter återupplevde sina reseminnen tillsammans, med glitter i ögonen och glada skratt.


Vi tror på att alla behöver ett sammanhang, att bli sedda och lyssnade till. Man pratar i förskolan om det kompetenta barnet. Hittills har vi inte hört någon prata om de kompetenta livsvisa. Det kan vi ändra på. Alla ska få känna sig delaktiga, att man behövs och bidrar. Vi har så mycket att lära av varandra och våra årsrika medvandrare ska få blomma livet ut.


Leder eller jobbar du på ett omsorgsboende där ni skulle behöva hjälp eller inspiration för att skapa era Minnesresor? Vi kan vara inspiratörer, leda eller genomföra det projektet hos er tillsammans med personal och boende. Låter det intressant så kontakta oss på wimi@wimiart.se.

39 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page