top of page

Hur många pixlar kan ett mänskligt öga uppfatta?

Ja det beror såklart på flera saker. Men lite generellt säger i alla fall ett resonemang, med tillhörande beräkning i Illustrerad vetenskap för några år sedan, att det mänskliga ögat kan urskilja 576 000 000 pixlar. D v s vårt öga har en upplösning på 576 megapixlar.


Eventuellt överträffar mina ögon det snittet en aning trots korrigerat synfel både på långt och kort håll samt astigmatism. Så kallad selektiv hökblick!


Under vårt jobb med Känna, när vi skulle slutredigera några bilder för produktion, började jag nämligen tjoa okontrollerat.


- Hallå Ewa stopp, det är ett hack i låret på figuren i den där bilden!

- Nej, det tror jag väl ändå inte.

- Jo, jag lovar, kolla själv ska du se.


Jag ser av kroppsspråket på min kära kollega att hon tycker att jag är lätt arbetsam. Men snäll och tålmodig som hon är så förstorar hon bilden från 100 till 300 % för att bevisa att jag har fel.


Men det har jag ju inte. Det fattades en pixel i det i övrigt välsvarvade låret och så var det 3-4 pixlar som mådde bra av att bli lite mörkare i nyansen.


Sjukt nördigt, jag erkänner rakt av. Men så skönt när de pixlarna kom på plats! Fast det såklart inte hade spelat någon roll och ingen annan hade någonsin tänkt på det.


Ni undrar säkert vad som hände med den mycket balanserade och användbara 80/20 regeln? Att skippa perfektionism och släppa när det är tillräckligt bra.


Det kan man undra! Men jag har i alla fall betydligt sämre mörkerseende, så 80/20 där kanske 😊.
29 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page